Maksuhäiriömerkintä ja luottotiedot

Mikä on maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkintä on seuraus maksamatta jätetystä velasta. Maksuhäiriömerkintää ei kuitenkaan saa huomaamatta, sillä se vaatii lukuisia maksumuistutuksia ja -vaatimuksia. Tyypillisesti maksuhäiriö kirjataan siinä vaiheessa, kun velkaa ei ole maksettu vapaaehtoisesta perinnästä huolimatta ja se on siirtynyt oikeudelliseen perintään. Maksuhäiriömerkintä kirjataan luottotietorekisteriin, josta esimerkiksi luotonantajat voivat tarkistaa lainaa hakevan luottotiedot.

Maksuhäiriömerkintä voi syntyä esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa:

  • Perintäkirjeistä huolimatta lasku tai muu velka on edelleen maksamatta ja velkoja hakee käräjäoikeudesta velalle maksutuomion.
  • Velallinen todetaan varattomaksi ulosoton seurauksena.

Maksuhäiriömerkintä ja sen seuraukset

Maksuhäiriö kirjataan Suomen Asiakastieto Oy:n tai Dun & Bradstreet Finland Oy:n (entinen Bisnode) ylläpitämiin luottotietorekistereihin. Luottotietorekisteriä voidaan tarkastella silloin, kun halutaan saada käsitys henkilön taloudellisesta tilanteesta. Toisen henkilön luottotietoja saa kuitenkin tarkastella vain lainmukaisella perusteella tai tämän suostumuksella. Esimerkiksi vuokra-asunnon tai lainan hakemisen yhteydessä voi olla perusteltua tarkistaa hakijan luottotiedot.

Maksuhäiriö voi hankaloittaa muun muassa:

  • vuokra-asunnon saamista,
  • puhelinliittymän tai vakuutuksen hankintaa,
  • lainan saamista perinteisiltä pankeilta tai
  • laskun käyttämistä maksutapana.

Maksuhäiriömerkinnän poistuminen 2022

Maksuhäiriömerkinnän poistuminen luottotiedoista on aiemmin voinut kestää useita vuosia, vaikka sen aiheuttanut velka olisi maksettu. Luottotietolaki kuitenkin uudistui 1.12.2022 ja vaikutti maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloaikaan. Lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkintä poistuu 30 päivän kuluttua siitä, kun luottotietoyhtiöt ovat saaneet tiedon velan maksusta.

Velallinen voi pyytää maksuhäiriömerkinnän poistamista luottotietorekisteristä tietyin ehdoin. Esimerkiksi tilanteissa, joissa velka on vanhentunut tai ulosotto on ollut aiheeton, voi velallinen hakea maksuhäiriömerkinnän poistamista ilmoittamalla siitä Ulosottolaitokselle, joka pyytää luottotietoyhtiötä poistamaan merkinnän.

Maksuhäiriömerkinnän vanheneminen

Maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaika on yleensä 2–3 vuotta, ellei velkaa ole maksettu ennen sitä. Maksuhäiriön voimassaoloaika on kuitenkin eri asia kuin velan vanheneminen. Vaikka maksuhäiriö olisi poistunut luottotiedoista, on velka edelleen olemassa ja velkoja voi vaatia sen maksamista.

Saako perinnästä maksuhäiriömerkinnän?

Jos maksamaton lasku tai velka on edennyt perintään, ei siitä automaattisesti aiheudu maksuhäiriömerkintää. Perintä käynnistyy tyypillisesti vapaaehtoisella perinnällä, jossa velallista kehotetaan maksamaan lasku esimerkiksi maksumuistutusten avulla. Joissain tapauksissa velan maksusta voidaan myös sopia perintätoimiston kanssa. Maksuhäiriömerkinnän saaminen voi tulla ajankohtaiseksi silloin, jos velkaa ei vapaaehtoisesta perinnästä huolimatta ole maksettu ja se siirtyy oikeudelliseen perintään.

Onko minulla maksuhäiriömerkintä?

Voit selvittää voimassa olevien maksuhäiriömerkintöjen tilanteen tarkastamalla omat luottotietosi. Luottotietoraportista näet esimerkiksi mistä laskusta tai velasta merkintä on tullut sekä merkinnän voimassaoloajan. Raportti kertoo myös sen, jos sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää. Tämä tieto voi olla hyödyllinen esimerkiksi silloin, jos sinun täytyy todentaa puhtaat luottotietosi.

Tarkasta luottotiedot verkossa

Omien luottotietojen tarkastaminen onnistuu esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy:n Omatieto-palvelun tai Dun & Bradstreet Finland Oy:n OmaData-palvelun kautta. Voit tarkastaa omat luottotietosi maksutta kerran 12 kuukauden aikana.

Lainojen yhdistäminen

Oletko kiinnostunut korvaamaan nykyisiä luottojasi asuntovakuudellisella lainalla? Lähetä hakemuksesi jo tänään, niin kartoitamme yhdessä mahdollisuutesi lainan saantiin. 


Hae yhdistelylainaa

Usein kysytyt kysymykset maksuhäiriöistä

Haluatko lisää tietoa maksuhäiriömerkinnästä? Alta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tervetuloa sellaisena kuin olet.

Inklusiivisuus

Mielestämme yhä useammalla tulisi olla mahdollisuus saada asuntolainaa ja siksi toivotammekin sinut tervetulleeksi elämäntilanteestasi ja taustastasi riippumatta.

Henkilökohtainen palvelu

Meillä pääset aina keskustelemaan henkilökohtaisen laina-asiantuntijan kanssa, joka tilanteeseesi tarkasti perehtymällä pyrkii järjestämään parhaan mahdollisen ratkaisun juuri sinulle.

Turvallinen ja luotettava

Lainan hakeminen meiltä on turvallista. Meille on tärkeää, että löydämme sinulle parhaat mahdolliset lainaehdot ja ratkaisun, joka parantaa nykyistä tilannettasi.

Lainalaskuri - yhdistä lainat

Tällä lainalaskurilla voit helposti laskea mahdollisen kuukausieräsi, jos siirrät nykyiset lainasi meille.

Ladataan

Esimerkki: 30 000 euron asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, laina-aika 15 vuotta, lainan viitekorko Bluestep Prime, kokonaiskorko 8,45%, kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 9,00%. Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä 53 411,45 euroa, sis. järjestelypalkkion 100 euroa ja tilinhoitomaksun 2,50 euroa/maksuerä, maksuerien lukumäärä 180 kpl. Lue lisää koroistamme.

Ladataan