Oman talouden budjetointi – näin laadit henkilökohtaisen budjetin
Budjetin tekeminen helpottaa sinua saamaan kokonaisvaltaisen kuvan taloustilanteestasi ja voi auttaa sinua hallitsemaan menojasi paremmin. Kaikki kotitaloudet tuloista riippumatta voivat hyötyä budjetin tekemisestä.
Budjetilla on eri käyttötarkoituksia ja se voi auttaa sinua esimerkiksi:
- tunnistamaan arjen välttämättömiä kuluja ja karsimaan ylimääräisiä menoja,
- vapauttamaan lisää rahaa käyttöön,
- säästämään rahaa lyhyellä sekä pitkällä aikavälillä ja
- välttämään yli varojen elämistä.
Mitä eri keinoja talouden seurantaan on? Miten saada talous hallintaan? Entä miten säästää rahaa budjetin avulla? Jatka lukemista ja saat vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.
Mitä kotitalouden budjetti tarkoittaa?
Budjetti toimii suunnitelmana kotitalouden menoista. Siihen listataan yleensä pakolliset eli kiinteät kulut sekä muuttuvat kulut. Kiinteitä kuluja ovat esimerkiksi asumiskustannukset, vakuutukset ja ruokakulut. Muuttuvat kulut sisältävät kaikki ei-pakolliset menot, kuten ravintolakäynnit, lomamatkat ja vaatteet.
Budjettiin merkitään kotitalouden kokonaistulot, joista vähennetään menot. Näin nähdään, kuinka paljon rahaa jää jäljelle joka kuukausi. Jos menojen vähentämisen jälkeen budjetissa ei ole yhtään rahaa, voit tarkastella tarpeettomia tai vähennettäviä kuluja. Jos budjettiin jää rahaa kaikkien menojen vähentämisen jälkeen, voi olla hyvä idea laittaa ylimääräiset rahat esimerkiksi säästötilille.
Budjettiin tulisi lisätä ainakin seuraavat menot:
- kuukausittain toistuvat menot, kuten vuokra tai yhtiövastike, lainanlyhennykset, vesimaksut ja puhelinlaskut,
- muut säännölliset kulut, kuten vakuutusmaksut,
- ruokakulut, jotka sisältävät ruokaostokset sekä ravintolakäynnit ja
- muut menot, kuten harrastuksiin, matkusteluun, autoiluun ja vaatteisiin liittyvät kulut.
Verkkopankin kautta voit kätevästi nähdä, kuinka paljon sinulla kuluu rahaa mihinkin kategoriaan.
Henkilökohtaisen budjetin laatiminen
Yksinkertaisin ja yleisin tapa on tehdä budjetti koko kuukaudelle. Samalla on tärkeää pitää mielessä pidemmän aikavälin säästötavoite. Voit myös asettaa välitavoitteita, joiden avulla pidemmän aikavälin säästötavoitteen saavuttaminen voi helpottua. Välitavoitteiden saavuttaminen auttaa yleensä myös lisäämään motivaatiota pidemmällä aikavälillä. Tavoitteiden asettamisessa on tärkeää huomioida, että omat menot ja tulot voivat vaihdella aika ajoin – joskus ylimääräistä rahaa on enemmän ja välillä budjetti voi olla tiukempi.
Budjetin luotuasi näet selvästi, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissä ja onko budjetti tasapainossa. Jos haluat, että säästöön jää enemmän rahaa, voit tehdä uuden budjetin ja määritellä kuinka paljon haluat säästää joka kuukausi. Kun seuraat uutta budjettia, näet onko säästötavoitteiden saavuttaminen mahdollista vai tarvitseeko budjettiin tehdä lisämuutoksia.
Jos budjetti ei ole tasapainossa, kannattaa tarkastella mitä menoja voit vähentää tai poistaa kokonaan. Tässä kohtaa on hyvä keskittyä erityisesti muuttuviin kuluihin. Lisäksi voit tarkastella omia lainanhoitokuluja. Jos sinulla on hoidettavana useita eri lainoja, voi yhdistelylainan hakeminen pankista tulla ajankohtaiseksi.
Säästä rahaa budjetin avulla
Jos olet aloittamassa säästämistä tai haluat säästää enemmän rahaa, tarkastele kulujasi ja mieti, mistä kaikesta olet valmis leikkaamaan. Arjen menojen vähentämiseen on monia eri keinoja, kuten itse tehdyn ruoan suosiminen ravintolassa syömisen sijaan. Voit myös peruuttaa tarpeettomana olevat suoratoistopalvelut tai muut tilaukset. Autolla ajamisen sijaan, voit suosia julkisia kulkuvälineitä tai esimerkiksi pyöräilyä. Olemme koonneet yhteen 20 säästövinkkiä, joiden avulla voit saada rahat riittämään pidempään.
Lyhytaikaisen säästämisen avulla voit kattaa yllättäviä menoja, joululahjahankintoja ja esimerkiksi lomamatkoja. Säästöt toimivat kotitalouden puskurina, jota voit käyttää, kun pesukone hajoaa yllättäen tai auto tarvitsee uudet renkaat. Voit varmistaa rahan siirtymisen säästöön esimerkiksi kuukausittain tapahtuvien automaattisten siirtojen avulla.
20 tehokasta säästövinkkiä
- Menot ja tulot
- Ruoka ja kotitalous
- Säästäminen
- Velat ja lainat
- Bonusvinkit
Kotitalouden budjetti perheille
Monihenkisillä perheillä on usein hoidettavanaan paljon erilaisia arjen menoja. Vakuutusmaksut, ruokakulut, lastenhoito ja harrastukset ovat vain muutamia esimerkkejä kulueristä. Suuremman asunnon hankkiminen voi tulla ajankohtaiseksi sitä mukaa, kun lapset kasvavat. Samaan aikaan perheen tulotaso voi olla alhaisempi esimerkiksi vanhempainvapaan takia. Budjetin tekeminen voi auttaa sinua selviytymään vanhemmuuteen liittyvistä mahdollisista taloudellisista haasteista.
Voit aloittaa budjetin tekemisen käyttämällä ilmaista budjettipohjaamme. Aloita budjetin tekeminen lisäämällä perheen tulot, kuten palkat, vanhempainrahat ja lapsilisät. Selvitä seuraavaksi kaikki säännölliset menot kuukauden ajalta. Yhteenvedosta näet, kuinka paljon sinulla yhteensä on menoja, tuloja ja säästöjä.
Kotitalousbudjetti sinkuille ja pariskunnille
Kotitalousbudjetista on paljon hyötyä, asuitpa sitten yksin tai yhdessä jonkun kanssa. Budjetin avulla saat paremman käsityksen menoistasi ja siten paremmat mahdollisuudet säästää rahaa eri tavoitteisiin. Lataa ilmainen budjettipohjamme päästäksesi alkuun. Pohjasta näet, mitä kaikkea kotitalousbudjettiin on hyvä sisällyttää. Kirjaa ylös kaikki tulot ja menot nähdäksesi, tasapainottuuko budjetti. Sen jälkeen voit muokata budjettia säästötavoitteisiin sopivaksi. Nyt sinulla on helppokäyttöinen työkalu, joka voi auttaa sinua säästämään enemmän rahaa!