Asuminen & asumismuodot
Suomessa on olemassa monia asumismuotoja, jotka sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin. Jokaisella asumismuodolla on omat hyvät sekä huonot puolensa ja niiden valintaan vaikuttavat niin taloudelliset kuin henkilökohtaisetkin tekijät. Tästä artikkelista löydät tietoa yleisimmistä asumismuodoista Suomessa.
Omistusasumisen hyvät ja huonot puolet
Omistusasuminen on monen suomalaisen unelma ja voi tarjota mahdollisuuden oman varallisuuden kerryttämiseen pitkällä aikavälillä. Omistusasuntoa on myös helpompi muokata omien mieltymysten mukaan remontoimalla, mikä ei aina vuokra-asunnossa ole mahdollista. Ensiasunnon ostajat voivat lisäksi hyötyä Suomen valtion tukemasta ASP-järjestelmästä.
Omistusasumisen huonot puolet liittyvät usein sen taloudellisiin riskeihin. Asunnon ostamista varten tarvitsee usein ottaa lainaa, joka on taloudellisesti merkittävä investointi. Asuntolainan hoitamisen lisäksi asunnon omistaja on vastuussa kotinsa ylläpidosta ja mahdollisista korjauksista.
Asunnon ostaminen on yksi elämän suurimmista hankinnoista ja se ei aina välttämättä ole mahdollista esimerkiksi elämäntilanteen tai oman taloustilanteen takia. Asunnon arvo saattaa vuosien saatossa myös laskea, mikä voi tuoda mukanaan omat taloudelliset haasteensa.
Vuokra-asuminen tarjoaa joustavuutta
Vuokra-asuminen tarjoaa joustavamman vaihtoehdon heille, jotka eivät halua tai pysty sitoutua omistusasumiseen. Vuokra-asunnon etuina ovat sen helppous ja joustavuus: vuokralaisen ei tarvitse huolehtia esimerkiksi asuntoon tai taloyhtiöön kohdistuvista remonteista. Vuokralla asuminen sopii myös hyvin erilaisiin elämäntilanteisiin esimerkiksi opiskelijana.
Pidemmällä aikavälillä vuokra-asuminen saattaa kuitenkin tulla kalliimmaksi omistusasumiseen verrattuna. Näin voi olla etenkin suuremmissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla, jossa asuntojen vuokrat ovat usein korkealla.
Asumisoikeusasunto eli ASO-asunto
Asumisoikeusasumisen voidaan sanoa olevan vuokra- ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnosta maksetaan asumisoikeusmaksu, jonka lisäksi kuukausittain maksetaan käyttövastiketta. Asumisoikeusmaksu on huomattavasti alhaisempi verrattuna omistusasunnon myyntihintaan ja käyttövastike on yleensä tavallista vuokratasoa alhaisempi.
ASO-asunnossa taloudellinen riski ei ole niin suuri verrattuna omistusasumiseen, mutta sen saaminen voi kuitenkin olla vaikeampaa asunnon vuokraamiseen tai ostamiseen verrattuna. Myös asunnon vaihtamiseen voi liittyä tiukempia sääntöjä.
Osaomistusasunto – mikä se on?
Osaomistusasumisen voidaan sanoa olevan vieraampi asumismuoto. Tässä asumismuodossa asuntoon muuttaja saa osan asunnosta omistukseensa maksamalla tietyn osuuden asunnon hinnasta. Tämän jälkeen asuntoon jäädään asumaan vuokralle yleensä määräajaksi, jonka jälkeen asunto on mahdollista lunastaa kokonaan itselleen. Alkuun ostettava osuus asunnosta on usein 20–30 % ja loput asunnosta omistaa rakennuttaja. Yleensä osaomistusasunnossa asutaan vuokralla useampi vuosi.
Eri asumismuodot tarjoavat vaihtoehtoja monenlaisiin elämäntilanteisiin. Omistusasuminen voi olla houkutteleva vaihtoehto niille, jotka haluavat oman kodin ja investoida tulevaisuuteen, kun taas vuokra-asuminen tarjoaa joustavuutta ja vähemmän taloudellista sitoutumista. Jokaiseen asumismuotoon liittyy omat hyvät ja huonot puolensa, joita on hyvä punnita päätöksiä tehdessä.